Du er her:

Guide til selvangivelse – del 1: Hvad er en selvangivelse

Selvangivelsen er noget vi alle sammen skal forholde os til, mindst en gang om året, men for mange kan det nemt virke uoverskueligt, hvordan selvangivelse fungerer.

I denne guide vil jeg gennemgå de forskellige termer og koncepter der findes i forbindelse med din selvangivelse, og lave en gennemgang af de 5 mest brugte fradrag, så du kan få et bedre overblik over hvorfor det er vigtigt. Jeg mener at økonomi og skat er meget mere spændende end de fleste tror, problemet er bare, at det er noget de fleste af os ikke har fået undervisning i.

Guiden er derfor delt op i følgende dele:

  1. Hvad er en selvangivelse
  2. Hvad betyder de forskellige typer fradrag
  3. De 5 mest brugte fradrag

Al begyndelse er svær, indtil man lige har lært det grundlæggende. Vi starter derfor med, at gennemgå, hvad de 3 grundpiller er, hvad der er forskellen på dem og hvad de rent praktisk bliver brugt til:

Hvad er en selvangivelse

Selvangivelsen er det dokument, hvor du selv angiver de oplysninger som SKAT skal bruge, deraf navnet. Tidligere fik man den tilsendt med post, men i dag er den fuldt elektronisk.

Selvangivelsen består af en lang række rubrikker, hvor du skal oplyse eller beregne forskellige beløb, alt efter gældende lovgivning. Nogle af felterne er låst, fordi de bliver oplyst af banken, din arbejdsgiver eller fagforeningen og ønsker du at få dem ændret, så skal du tage kontakt til dem som har sendt oplysningerne til SKAT og få dem til at ændre dem.

Når SKAT har alle oplysningerne, så bruger de dem til at danne enten en årsopgørelse eller en forskudsopgørelse, alt efter hvilken en af de to der rettes i.

Hvad er en forskudsopgørelse

Forskudsopgørelsen er et forsøg på at gætte, hvor meget skat du skal betale i løbet af året. Den er altid lavet på baggrund af din sidste årsopgørelse, hvilket giver den et lille tvist. Forskudsopgørelsen skal bruges fra første januar, da vi i Danmark betaler skat løbende. Årsopgørelsen er først klar til marts. Derfor så er de tal SKAT automatisk sætter ind i din forskudsopgørelse altid 1-1½ år forældet, det vil sige at tallene i din forskudsopgørelse fra 2015 er lavet på baggrund af tallene fra din årsopgørelse fra 2013.

Har din situation været ca. den samme de sidste 2 år, burde det derfor passe nogenlunde, men mange begår den fejl, at de tror at SKAT ved alt og de kontrollere derfor ikke deres forskudsopgørelse. Har dine forhold ændret sig i løbet af de sidste 1½ år, og får du ikke rettet forskudsopgørelsen med de nye tal, kan du let risikere at få et større skattesmæk året efter, hvis du eksempelvis har fået en lønforhøjelse. Er din indtægt faldet betyder det selvfølgelig også at du får en større beløb tilbage i skat, men er det tilfældet ville du nok have haft mere gavn af at få pengene i det år hvor indtægten faldt frem for året efter.

Hvad er en årsopgørelse

Årsopgørelsen er den udregning SKAT laver, på baggrund af din selvangivelse og de oplysninger de modtager fra din bank, arbejdsgiver osv. Formålet her er at finde ud af, hvor meget skat du rent faktisk skulle have betalt. Hvor forskudsopgørelsen var et forsøg på at gætte hvor meget skat du skulle af med, så er årsopgørelsen den samme udregning baseret på de indtægter og udgifter du rent faktisk havde.

Årsopgørelsen bliver beregnet i slutningen af marts, efter SKAT har fået din selvangivelse. Når SKAT har beregnet årsopgørelsen, kan de se hvor meget du rent faktisk skal betale i SKAT. Det holder de så op imod det du har betalt i løbet af året ud fra din forskudsopgørelse, også kan de se om du har betalt for meget eller for lidt. Har du betalt for meget skat i løbet af året får du pengene tilbage, og har du betalt for lidt kommer der et skattesmæk.

Årsopgørelsen bliver derfor ikke dannet på baggrund af din forskudsopgørelse, de to bliver i stedet sammenholdt, for at finde ud af, om du har fået for meget eller for lidt tilbage i skat. Til gengæld så bliver din forskudsopgørelse dannet på baggrund af din årsopgørelse, dog med det tvist at den altid er 1½ år gammel.

Sådan virker systemet

Guide til selvangivelse – del 1: Hvad er en selvangivelse
Indholdsfortegnelse